Arnhem, 3 mei 2010 – In maart 2010 heeft Agrico beslist tot implementatie van M3 en IBM Cognos via Alfa-Beta Solutions. Het project is inmiddels gestart.

Het kweken en telen van een kwaliteitsproduct passend bij de specifieke eisen en omstandigheden van de klant, waar ook ter wereld, dat is de inzet van Agrico.

Agrico is een coöperatieve organisatie met 950 in de aardappelteelt gespecialiseerde telers. Stuk voor stuk vakmensen die hun product met de grootst mogelijke zorg telen en zo een belangrijke bijdrage leveren. Gezamenlijk produceren de Agrico-telers per jaar meer dan 700.000 ton poot- en consumptie-aardappelen die door Agrico zelf worden vermarkt. De telers beschikken over moderne koelhuizen en sorteerstations in het gehele werkgebied. De teelten voldoen aan de meest actuele standaarden op het gebied van voedselveiligheid.

Agrico heeft een inpakbedrijf voor tafelaardappelen in Purmerend, genaamd Leo de Kock BV, een eigen kweek- en researchbedrijf, genaamd ‘Agrico Research’, in Bant en vele eigen proefvelden in binnen- en buitenland. De commerciële en administratieve activiteiten worden geleid vanuit het hoofdkantoor in Emmeloord. Agrico beschikt verder over een uitgebreid internationaal netwerk van dochterondernemingen en agenten in vrijwel alle pootgoed importerende landen. Bij de dochters in Frankrijk en Schotland wordt naast pootgoed ten behoeve van de lokale markt, eveneens pootgoed voor de buitenlandse klanten van Agrico geproduceerd.

Toe aan ERP en Business Intelligence
Agrico kreeg als gevolg van de groei steeds meer behoefte aan een geïntegreerde oplossing voor zowel ‘t stroomlijnen van haar processen als het genereren van management-informatie. Ook de markt droeg haar steentje bij aan de behoefte aan ERP; de beoogde service naar afnemers en leveranciers kan naar een hoger nivo.

Business redenen
Agrico heeft het project opgestart om hiermee bij te dragen aan een aantal strategische doelen:

  • Het verder verbeteren van de bedrijfsvoering door het verbeteren van de informatie-voorziening
  • Het strategisch gebruiken van informatie, zowel voor de telers als voor de klanten
  • Beheersen van kosten door nog efficiënter te gaan werken

‘t Selectietraject
Tijdens het selectietraject ging Agrico niet over één nacht ijs. Er werd een shortlist met drie software-producten opgesteld.

Alle bedrijven op de shortlist werd gevraagd om te reageren op de RfP en om workshops en referentie-bezoeken te organiseren. Bij alle activiteiten werd de projectgroep betrokken die bestond uit de key-users van de hoofdprocessen binnen Agrico, IT en een afvaardiging van de directie. “Voor de projectgroep was het een intensieve periode, maar zeer belangrijk voor het maken van de keuze” aldus Christiaan Simonse die als IT – regisseur van Agrico verantwoordelijk was voor het selectie-traject.

Na de intensieve sessies in de maanden oktober en november van 2009 nam Agrico vlak voor kerst een beslissing. De projectgroep zette Alfa-Beta Solutions en M3 unaniem op één. “De wijze waarop Alfa-Beta Solutions de vertaalslag had gemaakt van onze processen naar de standaardfunctionaliteit van M3 en IBM Cognos was indrukwekkend en geeft veel vertrouwen over het verloop van het implementatie-traject”. zegt Chirstiaan Simonse.

Adoptie van het beoogde resultaat
Naast de implementatie-methode behorend bij de aanpak van Alfa-Beta Solutions sprak Agrico met Ordina Consulting over het adopteren van de veranderingen die dit project met zich mee gaat brengen. De aanpassing aan de veranderde situatie wordt vaak onderschat. Om deze onderschatting te voorkomen heeft Agrico besloten hieraan serieus aandacht te geven. Om de aanpassing voorspoedig te laten verlopen, is ervoor gekozen tijdens de implementatie gebruik te maken van Effectief Transformeren, een methode van Ordina Consulting. Deze methode borgt het succesvol doorvoeren van de vereiste verandering. Door enerzijds de software implementatie en anderzijds de implementatie van de veranderingen integraal aan te pakken wordt de kans op een succesvolle implementatie aanzienlijk vergroot.

Na verdere gesprekken tussen Agrico, Ordina Consulting en Alfa-Beta Solutions over het projectplan en de contractuele voorwaarden werd in maart 2010 de knoop definitief doorgehakt en momenteel is het project formeel gestart.