De Bettine Groep live met Lawson M3 in vier maanden

Arnhem, 30 maart 2010 – In februari 2010 heeft De Bettine Groep (Tozzi, Bemilac en De Bettinehoeve) beslist tot implementatie van M3 via Alfa-Beta Solutions. Het project is gestart in februari 2010 en de go live was onlangs (14 juni 2010). Een project van vier maanden!

De Bettine Groep is een familiebedrijf in het West Brabantse Etten-Leur en met name actief in de verwerking van geitenmelk tot halfzachte geitenkaasproducten.

De Bettinehoeve is gestart als ambachtelijke geitenkaasboerderij in 1982 met twee geiten, en heeft zich door de jaren heen weten te ontwikkelen tot een moderne geitenkaasmakerij. Alle Bettine-producten worden bereid met de grootste zorg op het gebied van smaak en kwaliteit. Bettinehoeve heeft naast deze uitstekende kwaliteit ook een grote diversiteit in haar assortiment met producten als “Geitenkaas met ontbijtspek”, “Tapas geitenkaasproducten”, “Geitenkaas met honing, “Geitenkaas met verse kruiden”, Geitenbrie” en dergelijke. De Bettine Groep is gegroeid door enerzijds autonome groei en anderzijds acquisities. Zo werd in 2008 Tozzi aan de groep toegevoegd. Tozzi is een mozarellaproducent en is ook in Etten Leur gevestigd.

Een partner en geen leverancier

Reeds vanaf het eerste gesprek gaf De Bettine Groep aan niet op zoek te zijn naar een leverancier, maar naar een partner die De Bettine Groep helpt met het zichtbaar maken van kansen en het implementeren van best business practices die helpen om deze kansen te benutten. “Alfa-Beta Solutions stond al vrij snel op onze shortlist omdat ze overduidelijk kennis en ervaring hebben van en in de zuivel in zijn algemeenheid en kaasproducenten in het bijzonder”, aldus Richard Musters die als hoofd administratie de toegevoegde taak kreeg om de pakketselectie te organiseren.

Standaard functionaliteit

Met de standaardfunctionaliteit van M3 werd het mogelijk om drie divisies (Bemilac, Tozzi en De Bettinehoeve) Parallel in te richten in M3. Via Multi Unit Coördinatie van M3 vinden alle logistieke en financiële transacties tussen de divisies geautomatiseerd plaats. Resultaat is snelheid, efficiëntie en reductie van fouten in het aanmaken en verwerken van facturen.

Op het vlak van de kaas-specifieke vereisten gaf de diepgaande functionaliteit van M3 steeds een oplossing. Door het inrichten van attribuutmodellen kunnen melkspecifieke kenmerken zoals het vet- en eiwitpercentage overal in de keten worden vastgelegd. Deze kenmerken zijn vervolgens input voor onder andere prijsstelling, kwaliteitsmetingen, etc. Met behulp van variabele stuks/kilogrammen is het mogelijk om steeds de aantallen en gewichten onafhankelijk van elkaar te registreren; een kaas wijzigt immers in gewicht (en waarde) gedurende de tijd.

Focus op snelheid – een handelsmerk van Alfa-Beta Solutions

Alfa-Beta Solutions heeft een sterke focus op de ROI van haar implementaties. Volgens Marcel van ‘t Oor (business consultant bij Alfa-Beta Solutions) zorgt snelheid tijdens de implementatie ervoor dat klanten sneller gebruik kunnen maken van de voordelen van M3. “De gedreven inzet van De Bettine Groep en onze kennis van de branche hebben er vervolgens voor gezorgd, dat we snel de juiste keuzes konden maken” . Het project is geïmplementeerd gebruik makend van best business practices voor de zuivel- en kaas-industrie. Daarnaast is er geen enkel maatwerk noodzakelijk. Allebei zaken die ervoor zorgen dat er veel snelheid kan bereikt worden bij het implementeren. Door het cyclische implementeren in de project-aanpak wordt er kort op de bal gespeeld met betrekking tot de gekozen inrichting in M3, waardoor eventueel gewenste bijstellingen snel boven tafel komen en niet later in het traject leiden tot rework. Met deze pragmatische wijze van implementeren werd de doorlooptijd van het project beperkt tot vier maanden!