Veelzijdige Nederlandse kaasmaker kan kwaliteit waarborgen dankzij branchespecifieke ERP-oplossing

Barneveld, 25 september 2018 – Infor, leverancier van branchespecifieke cloudoplossingen, kondigt vandaag aan dat de Nederlandse kaasmaker Rouveen Kaasspecialiteiten, live is met de enterprise resource planning (ERP) oplossing Infor M3 om de groeiplannen van het bedrijf te ondersteunen. Infor M3 beschikt naast uitgebreide F&B-functionaliteiten over een sterke reputatie.

De coöperatieve zuivelfabriek Rouveen Kaasspecialiteiten bestaat uit een groep van 250 melkveehouders, met twee productielocaties in Rouveen en Molenschot en ruim 200 medewerkers. Van de melk van de melkveebedrijven worden speciaalkazen gemaakt, waarvan het overgrote deel in Rouveen, en in Molenschot blauwschimmelkazen en biologische roodschmier. Het bedrijf kent een rijke zuivelhistorie en heeft innovatie hoog in het vaandel. Zo worden er continu nieuwe kazen ontwikkeld.

Toen het melkquotum in 2015 werd vrijgegeven, nam de hoeveelheid te verwerken melk van leden in de coöperatie sterk toe en groeide de kaasproducent met circa veertig procent. Doordat de productiebeperkingen die 31 jaar lang golden werden opgeheven, besloot Rouveen Kaasspecialiteiten mogelijkheden te onderzoeken om hier commercieel op in te spelen. Het bedrijf verdubbelde het aantal melksoorten tot twintig in totaal. Hierdoor ontstond tevens de behoefte aan een professioneel ERP-systeem dat de groei faciliteert, inzicht in de hele keten biedt, kwaliteit waarborgt en zorgt dat het bedrijf klaar is voor de volgende groeifase. Verder wilde het bedrijf kunnen vertrouwen op software die de complexiteit van het bedrijf aankan, betrouwbare track en tracing biedt, en snel betrouwbare en consistente informatie levert. Dit is mogelijk met het nieuwe systeem doordat er slechts een enkele informatiebron is, en kostbare en foutgevoelige handmatige werkzaamheden uit het proces zijn geëlimineerd.

De shortlist van Rouveen Kaasspecialiteiten bestond aanvankelijk uit vier pakketten, maar na een gedetailleerde vergelijking, vielen er al snel twee af. Uiteindelijk moest gekozen worden tussen Oracle en Infor. Doorslaggevend waren de specifieke F&B-functionaliteiten voor versproducten, de kennis en ervaring van Infor en implementatiepartner Alfa-Beta Solutions in de kaasmarkt, aangevuld met de juiste prijs en kwaliteit.

Toen in maart 2017 voor Infor was gekozen, startte na de zomer van 2017 de on-premises implementatie. Na een implementatieperiode van een half jaar ging de oplossing in februari 2018 live.

Bert Gubler, financieel directeur van Rouveen Kaasspecialiteiten, zegt hierover:

“We zijn erg tevreden over de samenwerking, en de keuze die we hebben gemaakt. Infor M3 is een van de beste softwarepakketten in de kaasmarkt dankzij de branchespecifieke functionaliteit. Alle basismogelijkheden die we nodig hebben, zitten dan ook standaard in de oplossing. Bovendien hoefden we door de kennis en ervaring van Alfa-Beta Solutions en Infor met de kaasindustrie niet uit te leggen hoe ons proces in elkaar steekt. Dit heeft de snelheid van de implementatie positief beïnvloed.”

Hij vervolgt: “We wisten dat het implementeren van een ERP-systeem onontkoombaar was om onze groeiplannen te realiseren, onze professionaliteit en kwaliteit te waarborgen en waar mogelijk verbeteringen door te voeren door het uitwisselen van gegevens te vergemakkelijken. Veranderingen roepen echter ook weerstand op doordat de dagelijkse manier van werken ineens verandert. En een ERP-implementatie is op zichzelf ook best lastig, zeker omdat we daar nog geen ervaring mee hadden. Sommige zaken kunnen nog verbeterd worden, maar we zijn al heel tevreden over hoe het traject verlopen is. De focus ligt nu op het optimaal inzetten van alle mogelijkheden. Daar hebben we een jaar voor uitgetrokken en daarna kijken we naar mogelijkheden voor uitbreiding. We hebben nu een oplossing die ons helpt te groeien.”

“Infor M3 heeft een sterke reputatie in de F&B-markt, die te kampen heeft met een toenemend niveau aan complexiteit en veranderende wensen van de klant”, aldus Kees van den Houten, Regional Director Benelux bij Infor. “Bedrijven zoals Rouveen Kaasspecialiteiten omarmen technologie die specifiek is afgestemd op de behoeften van hun branche, juist omdat de aloude one size fits all-benadering niet meer past. Daarbij kiezen ze voor een betrouwbare implementatiepartner als Alfa-Beta Solutions, die uitstekende expertise en jarenlange ervaring heeft met dit soort implementaties. Rouveen Kaasspecialiteiten kan nu vertrouwen op een moderne oplossing die tegemoetkomt aan de belangrijkste uitdagingen in de kaas- en zuivelindustrie. We zijn verheugd om onderdeel te zijn van de nieuwe groeifase van het bedrijf.”